ТЕХНОЛОГІЇ

На дні марсіанського кратера Сахеки вчені виявили невідомі рештки, які, на думку фахівців, належать кораблю прибульців.Як повідомляють іноземні ЗМІ, унікальна знахідка шокувала уфологів.

Як збирають збіжжя на пшеничному полі, що славиться найбільшими врожаями у всій Україні

18.08.2017 16:07
Як збирають збіжжя на пшеничному полі, що славиться найбільшими врожаями у всій Україні

Золотисте і безкрає поле. Над головою -- безхмарне блакитне небо. Чути звуки комбайна, який підбирає колосся. Жнива! Фермери схрестили пальці й моляться за урожай. І, здається, їхні молитви почуто -- у новинах чи не щодня повідомляють про рекорди збору пшениці. А справді разючий результат -- 60 центнерів пшениці з гектара -- на полі під Волочиськом, що на Хмельниччині, пише газета Експрес.

..."Зерно хилиться до землі, так і проситься, щоб його зірвали, -- 41-річний Валентин Королюк, фермер-підприємець, показує золотистий колосок. Чоловік розтирає його руками, здмухує полову, й ось на долоні -- кілька десятків налитих зернят. -- В одному колоску 35 -- 40 зерен. Але щоб упевнитися, що вони достиглі, спершу беремо кілька колосків на аналіз. Є норми, у стиглому зерні вологість не має перевищувати 14,5% -- це стандарт".

О 9-й ранку на полі стратує робочий день. Площа цього угіддя -- -- три тисячі гектарів. Тож роботи багато -- збирати збіжжя доводиться без вихідних. Зі збором пшениці треба поквапитися, аби зерно не опало.

Сьогодні за кермом комбайна 58-річний Олександр Форись. Його вуса вже вкрила сивина, проте міцні руки впевнено кермують величезною машиною, не пропускаючи ні сантиметра посіву. Робоча форма -- спортивні штани і звичайна футболка. Комбайнером чоловік працює вже 37 років.

Олександр махає мені рукою і запрошує до машини. Залажу до величезної кабіни. На мій подив, тут не шумно. Приглушено грає музика і працює кондиціонер -- ось тобі сучасна техніка.

Ключ повертається в замку, і бачу, як 8-метрова жатка "пожирає" цілі ряди колосків. Позаду в резервуарі збирається дедалі більше золотистого зерна.

"Хороші трактористи і комбайнери сьогодні -- на вагу золота, -- пізніше ділитиметься фермер Валентин -- Тож умови потрібні відповідні. Сучасні комбайни, дворазове харчування і конкурентна заробітна плата".

Усі працівники мають відповідну освіту -- середню технічну, проте, як вже не раз переконався підприємець, показником вміння є багаторічний досвід. Тож тих, хто працюватиме із зерном вибирає дуже прискіпливо.

Справжніх профі мало, і за таких фермери готові боротися. Тому досвідчені комбайнери лише за жнива -- 10 -- 12 днів -- можуть заробити до 40 тисяч гривень. І на заробітки їхати не треба!

До речі, тут сіють не лише пшеницю, а й інші зернові. Втім з-поміж усіх пшениця -- культура найвитриваліша і зовсім не вибаглива. Полюбляє температуру до +25 градусів і час від часу невеличкий дощик. А губить її посуха. Зрештою, це стрес для багатьох рослин.

...Чотири різного кольору комбайни повільно "з’їдають" ще один ряд колосків із трьох тисяч гектарів поля, здіймаючи над собою куряву. Їдуть зі швидкістю шість кілометрів за годину -- це теж правило.

"Ці комбайни за день зрізають 130 -- 150 гектарів посівів, -- каже комбайнер. -- З гектара маємо шість тонн зерна. А за день один комбайн переробляє від 120 до 225 тонн!"                                                

Настає час обіду. Сьогодні перша страва -- суп, друга -- каша із котлетою. До кожної страви пропонують хліб. "Аякже, а який обід без хліба?"-- підтримують чоловіки, які ще кілька хвилин тому старалися, щоб хліб на столі був ще цілий рік.   По обіді прощаюся з комбайнерами і рушаю до водіїв вантажівок, які раз у раз під’їджають, щоб забрати зерно й відвезти до сховища. Один із водіїв припаркувався поряд. У кузові золотистого врожаю -- аж із вершечком. Кортить дізнатися, що з ним робитимуть далі.

Ось 43-річний водій вантажівки Микола Кобилинський уже при в’їзді до господарства. Тут звантажує зерно до спеціального сита -- зерно відділяють від полови і дрібного бадилля. Якщо потрібно, у спеціальних сушарнях його можуть підсушити. Опісля -- звозять до сховища.

"Усе зібране зерно потрібно миттю очистити й скласти", -- розповідає.

Фермер задоволено оглядає купи зерна, на обличчі радість -- урожай гарний. Рахує. На цьому зерні прибуток, каже, -- п’ять тисяч гривень.

Який же секрет вирощування рекордних урожаїв, питаю. Чоловік каже, що про рекорди говорити не варто, адже ж до кінця жнив ще кілька днів, тож боїться зурочити.

"Поле -- це наче цех просто неба. Як Бог дасть, такі й будуть врожаї!" -- каже.

А знаєте, скільки пшениці потрібно виростити, щоб спекти звичний кілограмовий хліб? Я підрахувала. 44 тисячі зерен або понад тисячу колосків! Посадивши два квадратні метри пшениці, треба чекати 230 днів, аби потім з урожаю спекти лиш одну хлібину. Пшениця -- справжнє багатство, чи не так?

Галина МАМЧУК, фото автора

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter