ТЕХНОЛОГІЇ

На дні марсіанського кратера Сахеки вчені виявили невідомі рештки, які, на думку фахівців, належать кораблю прибульців.Як повідомляють іноземні ЗМІ, унікальна знахідка шокувала уфологів.

Несподіванка: дієтологам відтепер не радять використовувати поняття "здорове харчування"

22.08.2017 14:08
Несподіванка: дієтологам відтепер не радять використовувати поняття "здорове харчування"

Здорове харчування -- це міф, кажуть вчені інституту імені Вейцмана (Ізраїль). Відтак дієтологи більше не повинні використовувати таке поняття e своїй практиці. Адже цей термін -- вигадка, якої насправді не існує.

Науково-дослідна група, що складалася з гастроентерологів та імунологів, стверджує, що "правильні" й "неправильні" продукти визначаються для кожної людини індивідуально. Іншими словами, що корисне для одного, може бути шкідливе для іншого, пише газета Експрес.

Вчені декілька років спостерігали за групою з 40 добровольців. Учасників дослідження розділили на дві частини: одних годували "здоровою" їжею, інших -- напівфабрикатами. У результаті з'ясувалося, що реакція людей на продукти залежала тільки від особливостей їхнього організму.

-- То невже справді нема ніякого здорового харчування?

-- Єдиних та універсальних правил харчування для всіх та кожного нема й бути не може, -- погоджується Владислав Сластін, експерт із харчової безпеки, почесний член Асоціації превентивної та антивікової медицини. -- Адже, скажімо, сумнівно, що європеєць зможе звикнути до їжі азійців, які вживають екзотику -- комахи чи личинки .

Загалом, дієта має складатися індивідуально, адже це залежить від багатьох фаторів -- статі, віку, метаболізму, навіть складу мікрофлори кишківника людини. Тому стверджувати, що для всіх і кожного є доброю середземноморська, безбілкова чи будь-яка інша дієта, не можна.

-- Для багатьох словосполучення "здорове харчування" залишається просто набором слів. А що це, власне, означає?

-- Я б назвав це скорше здоровими харчовими звичками, -- каже Олег Швець, керівник НДІ харчування МОЗ України. -- Це надання переваги якісним продуктам, що забезпечують потреби організму, дотримання режиму харчування, культура харчування. Серед нездорових харчових звичок можна виокремити такі: споживання великої кількості простих вуглеводів та насичених жирів при недостатній кількості білків, вітамінів та мінеральних речовин, нерегулярне харчування, харчування "на ходу" тощо.

В. Сластін: -- Існує так звана піраміда харчування, яка була розроблена біохіміками, фізіологами та дієтологами Гарвардського університету. У ній показано співвідношення продуктів, коли організм отримує всі необхідні речовини в правильних пропорціях.

Основа піраміди містить три групи продуктів: овочі та фрукти, цільнозернові продукти (неочищений рис, хліб грубого помелу, макаронні вироби з цільнозернового борошна, каші) і рослинні жири, що містять поліненасичені жирні кислоти (оливкова, лляна, соняшникова, рапсова олії). Продукти з цих груп слід, за можливості, вживати з кожним прийомом їжі.

На другому щаблі піраміди -- білки рослинного (горіхи, бобові) і тваринного походження (риба й морепродукти, м'ясо птиці, яйця). Ці продукти можна вживати до 2 разів на день. Вище розташовані молоко та молочні продукти -- їх вживання слід обмежити однією-двома порціями на день.

На вершині щаблі піраміди розташувалися продукти, вживання яких слід скоротити. До них відносяться тваринні жири, що містяться в червоних сортах м'яса (свинині, яловичині) і маслі, а також продукти з великим вмістом швидких вуглеводів (це продукти з білого борошна, очищений рис, газовані напої). До речі, останнім часом туди ж потрапила картопля -- через надмір крохмалю.

Серед продуктів, яких слід уникати, -- печива, тістечка, консерви, ковбасні вироби, напівфабрикати, наваристі бульйони, чипси та усілякі снеки.

-- Крім того, здоровий підхід до харчування залежить не лише від складу їжі, а й від часу її споживання, -- долучається Борис Скачко, лікар-дієтолог. -- Адже систем харчування є багато -- роздільне харчування, їжа без солі, вегетаріанство тощо. Проте головне -- щоб споживання їжі збігалося з біоритмами організму.

-- Про що йдеться?

В. Скачко: -- Від 7 до 9 ранку активується меридіан шлунка. Ось чому сніданок має відбутися саме в цей час, причому він має бути білковим (тобто складатися з яєць, м'яса або риби), адже від 9 до 11 ранку -- час максимуму підшлункової залози, яка допомагає травленню білків.

Тонкий кишківник сягає максимуму о 13 -- 15 годині, коли всмоктуються поживні речовини після травлення білків. Якщо з'їсти білкову їжу ввечері, коли потрібні для травлення органи пепребувають у мінімальній фазі діяльності, нічого путнього не вийде. Крім того, від 23-ї до 1 ночі активується печінка, яка має очистити кров. Коли ж неперетравлена їжа отруює організм, печінка вже "спить".

Тому найоптимальнiший режим харчування такий: снiданок -- 7 -- 8 година ранку, другий снiданок -- 11 -- 12 година, обiд -- 16 -- 17, вечеря -- 20 -- 21 година.

Марина МОРОЗ

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter