ТЕХНОЛОГІЇ

Раніше здавалося, що таке можуть собі дозволити тільки власники розкішних багатомільйонних вілл. Сьогодні ж усе набагато доступніше.
Вірус "Bad rabbit", що цього тижня атакував сайти Міністерства інфраструктури, київського метрополітену та аеропорту Одеси, заблокувавши їхню роботу, також використовував при підборі па

На фестивалі представили найбільший огірок, який сягнув 38 сантиметрів

30.09.2017 07:02
На фестивалі представили найбільший огірок, який сягнув 38 сантиметрів

Говоримо -- Ніжин, розуміємо -- огірки! Цей овоч міцно зрісся з старовинним містом, бо тут вирощують таки найсмачніші огірки. Днями тут відбувся велелюдний фестиваль огірків. Їх тут було, як мовиться -- завались.

“Здавалося б, огірки скрізь однакові на смак -- що чернігівські, що київські, що полтавські, -- говорить газеті Експрес Тетяна Бассак, одна з організаторів фестивалю. -- Але ніжинські - таки найкращі. Вони мають оту знамениту хрумкість, яка й прославила їх. Недарма ж у нас в місті навіть пам'ятник огіркові є!”

Але коли і як ніжинські огірки набули такої неймовірної слави? Виявляється, історія ця сягає корінням ще в XVII століття. “Саме тоді в Ніжині оселилися купці-греки, які отримали дозвіл від гетьмана Хмельницького на продаж засолених огірків, -- розповідає Наталя Дмитренко, завідувачка відділу краєзнавчого музею. -- Греки й завезли до нас насіння огірків. Але вже згодом у Ніжині вивели свій сорт, який став дуже популярним”.

У ХІХ столітті слава про ніжинські огірки вже гриміла на півсвіту -- у дерев'яних діжках їх доставляли в 56 країн. А в 1920-х роках радянські вчені-біологи довго вивчали ці диво-овочі, й таки розкрили їх секрет. “Виявилося, що в наших огірочках збільшений вміст цукру і крохмалю, -- каже Наталя Дмитренко. -- Вкупі з добрими грунтами це й дає такий унікальний смак".

На фестивалі місцеві жителі довели, що їхні огірки -- це таки ого-го. Чого лишень не було на столах та ятках, гостинно розгорнутих у міському парку! Огірки свіжі, мариновані та засолені. А ще -- неймовірні тістечка, торти й пироги. Всі -- у формі огірків. "Пупирчаті" навіть походжали алеями парку -- дехто з городян пошив собі такі оригінальні костюми. Кульмінацією свята став запуск метрового огірка в небо -- саме таку форму надали своїй ракеті юні моделісти.

Ракета -- це, звісно, цікаво. Але більшість відвідувачів фестивалю найбільшу цікавість все ж виявляла до справжніх огірків. Тут і там чулося характерне хрумкання -- дегустація у розпалі! На одному зі столів помічаю дещо незвичне. Ні, не огірки. А скляну банку, наповнену чимось в'язким і зеленуватого кольору. Невже варення? З огірків?!

“Вгадали, це варення, -- усміхається Олена Якименко, директор міської бібліотеки. -- Варимо його разом із колегами. Більше ніхто в Ніжині не вміє робити таку смакоту!”

Цікаво, а чи важко приготувати щось подібне? Моя співрозмовниця розкриває секрет. “Зовсім не важко, -- каже вона. -- Варто взяти кілограм свіжих огірків, зняти з них шкірку та натерти їх. Опісля додати 500 -- 600 грамів цукру й уварити в кілька етапів. Головне -- має випаруватися огірковий сік. Коли маса загустіє -- слід додати трохи лимонного соку -- для смаку. З кілограма огірків вийде півлітрова баночка дуууже смачного варення.”

А іноді банку варення може дати... лише один огірок. Саме такий “гуллівер” переміг у конкурсі на найдовший овоч. “Цей огірок виріс на городі моїх батьків, -- пояснив переможець Володимир Хоминець. -- Довжина його сягнула 38 сантиметрів”. Тож тепер це досягнення намагатимуться перевершити інші господарі. Адже огірки тут вирощують у більшості приватних обійсть. Бо що то за ніжинець, що не любить огірків!

Сергій БОВКУН

Фото Олександра МАЛАША

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter