ТЕХНОЛОГІЇ

Власники інтернет-провайдерів кажуть, що Facebook тепер “літатиме” - швидкість збільшиться мало не в 100 разів!
Що може бути краще, нiж довгоочiкуваний смартфон у подарунок на 14 лютого?

Чому цей радиційний напій із сухофруктів варто пити щодня

16.01.2018 15:06
Чому цей радиційний напій із сухофруктів варто пити щодня

Узвар -- традиційний напій, який ми готуємо на свята. А фахівці радять насолоджуватися ним і в будні та перелічують численні корисні властивості цього смачного настою з сухофруктів.

-- Яким має бути класичний узвар? І завдяки чому цей напій такий корисний?

-- Класичний узвар -- це відвар-настій із сушених слив, яблук та груш, також можна додавати суниці, малину, чорну смородину та вишні, -- каже газеті Експрес Євген Товстуха, фітотерапевт. -- Відомо, що при сушінні фруктів та ягід найкраще зберігаються вітаміни та мікроелементи, які вони містять, однак найбільш корисний у сушенині пектин -- розчинна у воді речовина, що міститься в клітинному соку плодів. Пектин здатен зв’язувати токсини, важкі метали, у тому числі радіонукліди, і виводити все це з організму.

-- Тому узвар радять вживати при отруєннях чи похміллі?

Є. Товстуха:

-- І не лише. Узвар -- універсальний антидот, дуже корисний під час застуди та грипу, адже сприяє швидкому виведенню з організму продуктів розпаду вірусів.

-- Цей напій відновлює мінеральний баланс в організмі, ще й додає вітаміни, -- каже Людмила Денисенко, лікарка-дієтолог. -- Узвар рекомендують пити при стресових станах, а також для поліпшення апетиту і травлення.

-- До речі, вітамінів групи А найбільше в сушених абрикосах, групи В -- у сливах, С -- у плодах шипшини, глоду, а в грушах -- багато фруктози, -- вважає лікарка-дієтолог Надія Матчук. -- Такий вітамінний склад напою неодмінно додасть сил та енергії.

-- Дехто двічі запарює узвар із тих самих сухофруктів...

Л. Денисенко:

-- Так робити не варто. Бо ж чим відрізняється узвар від компоту? Компот ми варимо, і таким чином позбавляємо його всіх корисних речовин, а узвар -- заварюємо, тобто доводимо до кипіння, виключаємо газ і даємо настоятись декілька годин, у такий спосіб зберігаючи максимум вітамінів і мінералів у ньому. Повторне ж запарювання сухофруктів, які вже віддали все корисне, перетворює цей оздоровлюючий напій на таку собі солодку воду.

-- Останнім часом дехто сушить фрукти, задимлюючи їх. Як це впливає на якість сухофруктів?

Л. Денисенко:

-- При такому способі висушування в плодах можуть утворюватись канцерогени, тому, звісно, такі сухофрукти купувати не раджу.

Ірина КОНТОРСЬКИХ, Ірина ШЕЛУПЕЦЬ

Фото: Ivona - bigmir)net

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter