ТЕХНОЛОГІЇ

Камерафони – смартфони з потужною камерою. Однак для того, щоб конкурувати на сучасному ринку, треба пропонувати продукцiю, яка за своїми характеристиками переважає прилади iнших фiрм.
Історія із залученням величезних інвестицій для Харківського авіазаводу від американської компанії отримала несподіване продовження.

Раніше лікарі радили споживати якомога більше вітаміну С. Тепер - навпаки. Чому?

20.11.2017 12:25
Раніше лікарі радили споживати якомога більше вітаміну С. Тепер - навпаки. Чому?
Щойно всі довкола починають шморгати та пчихати, чимало людей відразу ковтають щодня чарівну пігулку вітаміну С - мовляв, імунітет від цього тільки зміцніє, тож захворіти на застуду чи грип стане неможливо. Так, солодка аскорбінка - один з найдешевших та найсмачніших вітамінів, який продають навіть у супермаркетах.
 
Ще років 10 - 15 тому терапевти й педіатри прописували вітамін С у драже, радили налягати на джерело аскорбінової кислоти - цитрусові. Мовляв, що її більше, то краще. А нині - все навпаки: лікарі застерігають від передозування аскорбінки. Чому ж підхід змінився?
 
- Найновіші численні клінічні випробування довели, що великі дози цього вітаміну провокують виділення стресових гормонів, і це пригнічує імунітет, - каже Борис Скачко, відомий лікар-валеолог. - Вітамін С у надлишку здатен провокувати руйнівні клітинні мутації. Тому сприймати приємні на смак драже з аскорбінкою як льодяники - не варто.
 
- Але ж кажуть, що аптечний вітамін С треба вживати, бо, мовляв, він в організмі не здатен накопичуватися...
 
- Останніми роками була спростована й ця думка. Насправді вітамін С синтезується в печiнцi й може там затримуватися до півроку (винятком є люди, в яких у зв'язку з певними недугами робота печінки порушена, і вітамін не накопичується). Тож якщо ми влітку і восени їмо вдосталь свіжої зелені, овочів і фруктів, то принаймні взимку гіповітаміноз С нам не загрожує. Висновок: людині без клінічних ознак нестачі вітаміну С жодні аскорбінові драже не потрібні.
 
- А як зрозуміти, що організму забагато вітаміну С?
 
- Серед наслідків передозування цього вітаміну - алергія, біль голови, шлункові розлади, падіння артеріального тиску, - каже Віктор Літус, доктор медичних наук, завідувач кафедри клінічної, лабораторної імунології та алергології Національного медінституту. - Доведено, що систематичне вживання 500 мг синтезованого вітаміну С понижує артеріальний тиск від 3,84 до 1,50 мм. І якщо гіпертоніки цього можуть й не помітити, то люди з гіпотонією відчують настільки, що їм з ліжка буде важко підвестися.
 
При надлишку вітаміну С судини стають ламкими, надокучає неспання, висипи на шкiрi. Водночас може розвиватися і сечокислий діатез, що проявляється скупченням солей і навіть камінням у нирках.
 
- Якою ж є оптимальна доза вітаміну С? З якими продуктами його краще отримувати?
 
Б. Скачко: - Загальнорекомендована щоденна кількість вітаміну С - 75 - 100 мг. Вважається, що саме така доза стимулює вироблення інтерферону в організмі - це активний противірусний агент.
 
Наприклад, лише одне середнє яблуко містить 15 мiлiграмiв аскорбінки, цибулина - 20 міліграмів, а порція квашеної капусти - до 40 міліграмів. Це і є оптимальні 75 міліграмів вітаміну С. Обов'язково вживайте саме свіжі овочі та фрукти, адже в тушкованих і варених вітамін С розпадається.
 
Ірина КОНТОРСЬКИХ, газета Експрес

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

N

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter