Експрес онлайн

Пошук

ТЕХНОЛОГІЇ

5 червня 1819 року народився Джон Кауч Адамс - британський математик і астроном, відомий тим, що першим відкрив Нептун.
5 червня 1977 року в продажі з'явився перший персональний комп'ютер Apple II.

Не лише смачно і ситно. Лікар розповіла про те, чому корисно їсти квасолю

05.03.2018 19:19
Не лише смачно і ситно. Лікар розповіла про те, чому корисно їсти квасолю
У піст чимало людей відмовляються від продуктів, що містять тваринні жири. А на столі з'являються каші, квашені, свіжі, тушковані овочі та, звісно ж, бобові, пише газета "Експрес".
 
Українські господині знають безліч рецепців приготування страв з квасолі. А чим саме, цікаво, вона корисна?
 
 У переліку з десяти пісних продуктів, які позитивно впливають на тривалість життя, квасоля — у верхівці списку. Цей вид бобових містить в собі амінокислоти, майже всі потрібні людині вітаміни та мінерали, — пояснює Олена Решетник, сімейна лікарка вищої категорії. — Та чи не найважливіше — легкозасвоювані білки, що харчовою цінністю перевершують багато сортів риби і м'яса, хоча молекулярним складом максимально наближені до тваринних. Наприклад, лише у 100 грамах квасолі білків удвічі більше, ніж у склянці молока, при цьому калорій майже удвічі менше.
 
Важливо, що квасоля допомагає синтезу гормонiв (наприклад, iнсулiну) та ферментiв. Цьому сприяє речовина аргінін, яка знижує рівень цукру, поліпшує обмін речовин. З цієї причини страви з квасолі незамінні для людей з діабетом, надмірною вагою, корисні при гастриті, подагрі, високому тиску. Зрештою, квасоля — це просто смачно і ситно.
 
 Як найкраще її готувати?
 
 Цей продукт має особливість: він підсилює якість засвоєння корисних речовин з інших продуктів, стимулюючи організм до інтенсивного вироблення харчових ферментів. Особливо доречна квасоля в супах з морквою, картоплею, селерою та сезонною зеленню.
 
 Багато людей відмовляється від страв з квасолі, бо вона провокує здуття живота. Цього ефекту можна уникнути?
 
 Так, проблемі можна запобігти, якщо доповнювати квасолеві страви кропом, кмином, фенхелем, розмарином, майораном, — радить Олена Баклюкова, дослідниця народних методів оздоровлення. — Ці спеції, до речі, додадуть страві вишуканого смаку. 
 
Ірина КОНТОРСЬКИХ
 
Головні новини за добу — в нашій щоденній розсилці y Telegram
 

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

Y

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter