Експрес онлайн

Пошук

ТЕХНОЛОГІЇ

Хоча молодь дедалі більше обирає Instagram, загалом йому все ще далеко до Facebook, пише
Команда американських дослідників навчила штучний інтелект розпізнавати фото, які були модифіковані в графічних редакторах.

Що таке глютен і чому його не варто вживати дратівливим людям

08.07.2018 10:31
Що таке глютен і чому його не варто вживати дратівливим людям
На полицях магазинів нерідко можна помітити продукти з позначкою "без глютену", пише газета "Експрес". Такі крупи та печиво коштують на декілька гривень дорожче. Що ж таке той глютен і кому слід його уникати?
 
"Глютен або клейковина -- це група білків, що міститься в зернових і деяких бобових, — розповідає Андрій Маковецький, дієтолог. Найбільше їх у виробах із пшениці, вівса та ячменю, зокрема, у вівсяних пластівцях, перловій, манній та пшеничній кашах. А от у гречці, пшоні, рисі, кукурудзі, овочах, фруктах, м'ясі глютену нема".
 
 Несприйняття організмом глютену — поширена проблема?
 
 Така хвороба називається целіакія. За даними МОЗ, станом на 2017 рік в Україні є приблизно лише тисяча таких хворих. Несприйняття організмом глютену виявляється в алергічній реакції — шкіра вкривається плямами, як при алергії на цитрусові, виникають проблеми з травленням, адже погіршується робота кишківника. 
 
Однак якщо після вживання продуктів, багатих на глютен, до прикладу спагеті чи булочок, у нас виникає важкість, поколювання у шлунку, це не свідчить про непереносимість. Можливо, організму просто бракує ферментів для перетравлення цієї їжі. Точний діагноз може поставити лише гастроентеролог на основі аналізів.
 
 Якщо хворих на целіакію мало, чому ж так багато говорять про безглютенову дієту? 
 
 Її рекомендують людям, з хворою нервовою системою. Продукти, багаті на глютен, містять велику кількість вітамінів групи В, що стимулюють нервову систему. Тому хворим варто їх уникати. З раціону вилучають також яйця, курячу й телячу печінку.
 
Але якщо людина здорова, то глютен лише покращує нервову систему, урівноважує її. До слова, дотримання безглютенової дієти допомагає схуднути — адже найбільше глютену в хлібі та випічці, що шкодять фігурі.
 
 У віці після 50 років теж варто вживати менше продуктів із глютеном, адже тоді він засвоюється повільніше, — додає Сергій Антонюк, дієтолог.
 
Головні новини за добу — в нашій щоденній розсилці y Telegram  
 
Софія МІНДЖОСА
 

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

Y

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter