Експрес онлайн

Пошук

ТЕХНОЛОГІЇ

5 червня 1819 року народився Джон Кауч Адамс - британський математик і астроном, відомий тим, що першим відкрив Нептун.
5 червня 1977 року в продажі з'явився перший персональний комп'ютер Apple II.

Перш ніж варити молоду картоплю, треба знати кілька секретів

20.05.2016 11:50
Перш ніж варити молоду картоплю, треба знати кілька секретів

Нарешті з'явилася перша картопля -- справжня, українська, не імпортована. Кожушок у неї ще настільки тонкий і ніжний, що деякі господині її навiть не чистять, а варять чи запікають, лише добре вимивши. Та чи корисна для здоров'я у такий спосіб зварена молода бульба -- про це пише газета "Експрес".

"Усе найцiннiше в картоплi, як, зрештою, у багатьох коренеплодах і фруктах, знаходиться у шкiрцi й мiлiметровому шарi пiд нею, -- пояснила Зоряна Завада, лікар-дієтолог. -- Саме тому найоптимальніший варіант приготування молодої бульби -- варити чи запікати її у мундирi. Так в організм потрапить калій, що відіграє величезну роль у нормалізації водного балансу й підтримці роботи серця. Підраховано, що лише 400 грамів картоплі задовольняє добову потребу дорослої людини в калії. А ще в ніжній шкірці молодої картоплі є пектинові речовини та клітковина, мікро- й макроелементи, фолієва кислота і цілий набір вітамінів".

Робити вибір за картоплею у мундирі медик радить лише тоді, якщо вона виросла на власному городі, де до грунту не підсипано зайву порцію нітратних добрив.

"У воді нітрати добре розчиняються. Наукові дані свідчать про те, що якщо під час видалення шкірки вміст нітратів у овочах знижується на 14 -- 40%, то під час замочування у холодній воді протягом 5 годин -- на 27 -- 29%. Тож навіть якщо продавець запевнив вас, що бульба -- без зайвих нітратів, радила б залишати бульбу на нiч у холоднiй водi. Або ж варити молоду картоплю чи інші ранні овочі до готовності, не пiдсолюючи воду, тоді рiвень нiтратiв знизиться бiльш нiж на половину. Щоправда, в такому разi  разом iз солями азотної кислоти у воду перейдуть i водорозчиннi вiтамiни.

І ще одне застереження. Молоду бульбу, зварену чи запечену iз шкiркою, не варто давати дiтям -- не тільки через небезпеку нiтратних отруєнь, а й тому, що груба клітковина надто подразнюватиме шлунок малюка", -- наголошує лікар-дієтолог.

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter